Μιλώντας για το Λεμφοίδημα, αναφερόμαστε σε μια ανώμαλη συσσώρευση λεμφικού υγρού. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου τα λεμφικά αγγεία είναι λίγα, παρουσιάζουν δυσμορφίες και δεν είναι λειτουργικά, καθιστώντας ανεπαρκή την απομάκρυνση του φυσιολογικού λεμφικού φορτίου.
Το λεμφοίδημα είναι είτε γενικευμένο, είτε επηρεάζει συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές. Είναι διαχειρίσιμο, ενώ η έγκαιρη διάγνωσή του καθορίζει την έκβαση του.
Στάδια Λεμφοίδημα
Στάδιο I
Απαλό οίδημα με εντύπωμα, δίχως σημαντική αλλαγή του ιστού. Πρόκειται για ένα αυτόματα αναστρέψιμο στάδιο, καθώς η ανύψωση του άκρου αρκεί για να μειώσει το οίδημα.
Στάδιο II
Πρόκειται για ένα αυθόρμητο μη αναστρέψιμο λεμφοίδημα το οποίο χρήζει ειδικής θεραπείας. Εντοπίζεται πολλαπλασιασμός του συνδετικού και λιπώδους ιστού. Το δέρμα εμφανίζεται βαθιές δερματικές πτυχές, η ανάπτυξη των νυχιών διαταράσσεται, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί.
Στάδιο III
Πρόκειται για το στάδιο της λεμφοστατικής ελεφαντίασης. Το άκρο του ασθενή παρουσιάζει έντονη μελάγχρωση, αυξημένη πάχυνση του δέρματος και επαναλαμβανόμενο ερυσίπελα.
Διαχείριση λεμφοιδήματος
Η μέθοδος αντιμετώπισης είναι συντηρητική και η σύγχρονη θεραπεία που εφαρμόζεται είναι η ολοκληρωμένη φυσική αποσυμφορητική θεραπεία (CDT). Αυτή περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων όπως: η λεμφική παροχεύτευση με τα χέρια, συμπιεστική περίδεση, φυσικοθεραπεία, φροντίδα του δέρματος, ανάρροπη θέση, ρύθμιση του σωματικού βάρους και διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Διαχείριση Λεμφοιδήματος, Διαχείριση Λεμφοιδήματος Λάρισα, Διαχείριση Λεμφοιδήματος Βόλος, Διαχείριση Λεμφοιδήματος Τρίκαλα, Διαχείριση Λεμφοιδήματος Καρδίτσα, Διαχείριση Λεμφοιδήματος Θεσσαλία, Λεμφοίδημα, Λεμφοίδημα Λάρισα, Λεμφοίδημα Καρδίτσα, Λεμφοίδημα Τρίκαλα, Λεμφοίδημα Βόλος, Λεμφοίδημα Θεσσαλία
Λεμφοίδημα λάρισα
Κατά την 1η φάση, όπου το οίδημα αποσυμφορίζεται, κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή (εκτός Κυριακής), θεραπεία του ασθενή για διαρκεία 3-6 εβδομάδων. Μετά από κάθε συνεδρία, ο ασθενής εφαρμόζει του λεμφολογικούς συμπιεστικούς επιδέσμους έως την επόμενη συνεδρία. Όταν το οίδημα αποσυμφορηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 70-80% περνάει στην 2η φάση διαχείρισης.
Κατά την 2η φάση, πραγματοποιείται διατήρηση και βελτίωση των αρχικών αποτελεσμάτων. Καθώς υπάρχει μια τάση υποτροπής η αυτοσυντήρηση του ασθενή κρίνεται επιτακτική. Θεραπευτικές παρεμβάσεις της αρχικής φάσης επαναχρησιμοποιούνται και τροποποιούνται αναλόγως, συνεχώς. Σε σοβαρές περιπτώσεις η εφαρμογή αυτών ενδείκνυται 3-4 φορές/ εβδομάδα, ενώ σε περισσότερο ήπιες καταστάσεις η θεραπεία περιορίζεται στην εκτέλεσή της κάθε 10-14 ημέρες.