Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης 1000 667 admin

Το «Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας τριβής» όπως αποκαλείται αποτελεί την πιο συχνή αιτία εμφάνισης πόνου στους δρομείς και στους ποδηλάτες. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στις δύο αυτές κατηγορίες είναι αρκετά πιο υψηλή σε σχέση με άλλα αθλήματα. Το ποδόσφαιρο είναι το τρίτο άθλημα που ακολουθεί σε συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου.

Τι είναι το σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ;

Πρόκειται για ένα βαθύ και συνεχόμενο, σχετικά εντοπισμένο πόνο στο έξω πλάι του γόνατος ο οποίος μπορεί να καταλήγει στην εξωτερική επιφάνεια της επιγονατίδας, με ή χωρίς αίσθημα τριξήματος.

Είναι συχνό φαινόμενο ο πόνος να εμφανίζεται στο πλάι του μηρού έως και το πλάι του γλουτού, δηλαδή σε όλο το μήκος της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, από την έκφυση έως την κατάφυσή της.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 1: Απεικόνιση του Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας και των εμπλεκόμενων δομών

 

Τι χαρακτηριστικά έχει ο πόνος όταν είναι υπεύθυνη η Λαγονοκνημιαία ταινία ;

  • Ο πόνος γενικά αυξάνεται με το τρέξιμο και ηρεμεί με τη ξεκούραση.
  • Ο πόνος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις έντονος κατά το κατέβασμα σκαλοπατιών
  • To σύμπτωμα μπορεί να ξεκινήσει αιφνίδια μετά από το τρέξιμο ή να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Όσο η δραστηριότητα συνεχίζεται ο πόνος μπορεί να γίνεται πιο οξύς, ή μπορεί να έρχεται πιο γρήγορα στη διάρκεια μιας δεδομένης προπόνησης ή και τα δύο.
  • Αποχή από το τρέξιμο βοηθάει, αλλά τις περισσότερες φορές επιστροφή στο τρέξιμο σημαίνει και επιστροφή στα συμπτώματα.
  • Έχει φλεγμονώδες πρότυπο πόνου με πιθανή πρωινή δυσκαμψία

Γιατί πονάμε στο σύνδρομο της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ;

Ο πόνος προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη συμπίεση του λιπώδους στρώματος ή του ορογόνου θυλάκου κόντρα στο σκληρό έξω μηριαίο κόνδυλο. Η συμπίεση αυτή πραγματοποιείται με την αύξηση της τάσης από τη Λαγονοκνημιαία Ταινία είτε από την έκφυσή της, είτε από την κατάφυσή της ή και από τα δύο άκρα της.

Αξιολόγηση του ασθενή – Αναγνωρίζοντας την αιτία εμφάνισης του συνδρόμου

Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι αυτή που θα καθορίσει την βασική-ές αιτίες εμφάνιση του συνδρόμου. Αν δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν οι αιτίες η θεραπεία θα είναι συμπτωματική κάτι το οποίο δεν προτιμάται.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι οι εξής:

  • Αδυναμία του Λαγονοψοϊτη

Η αδυναμία στους καμπτήρες του ισχίου και κυρίως στον Λαγονοψοίτη είναι μια βασική αιτία που αντισταθμιστικά αναγκάζει τον Τείνων την πλατεία περιτονία μυ να υπερδραστηριοποιείται αυξάνοντας με αρνητική συνέπεια την τάση της Λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Στο κέντρο μας αξιολογούμε την δύναμη των μυών προκειμένου να αναγνωρίσουμε τυχόν ελλείμματα δύναμης και μυϊκές ανισορροπίες με τη χρήση Δυναμόμετρου και συγκεκριμένα του Muscle Controller (link) καταγράφοντας έτσι ποσοτικά όλες τις δυνάμεις που δύναται να παράγουν όλοι οι μύες του σώματος.

  • Μορφολογία πέλματος και μήκος ισχίων

Η χαμηλή ποδική καμάρα, πρηνισμός ή πλατυποδία, αποτελεί μία από της βασικές αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας. Ο πρηνισμός και η χαμηλή ποδική καμάρα φέρει σε έσω στροφή την κνήμη και σε προσαγωγή το μηριαίο. Ως αποτέλεσμα αυτού η τάση στην Λαγονοκνημιαία ταινία αυξάνεται και αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την επίλυση του προβλήματος.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 2: Έλεγχος μορφολογίας άκρου ποδός

 

Στο κέντρο μας μελετούμε την μορφολογία του πέλματος με τον 3D Πελματοτογράφο της Amfit  αξιολογώντας το πέλμα σε τρισδιάστατη μορφή. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε το δυναμόμετρο K-Force Plates μελετώντας την κατανομή του βάρους ανάμεσα στην αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματος είτε κατά την όρθια στάση είτε κατά την επιτέλεση δυναμικών διαδικασιών για αναγνώριση παρεκκλίσεων. Όταν η αιτία του πρηνισμού είναι ανατομική, η κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων (ορθοπεδικοί πάτοι λάρισα) κρίνεται απαραίτητη όπου ο αθλητής-το άτομο θα τοποθετεί και χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα και στις δραστηριότητές του.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 3: 3D μέτρηση πέλματος με τον πελματογράφο Amfit

  • Πτώση Λεκάνης & αδυναμία Μέσου γλουτιαίου

Η πτώση της Λεκάνης κάτω από το οριζόντιο επίπεδο αντίθετα από το πόδι στήριξης αποτελεί μια κλασσική αιτία επιβάρυνσης από τη Λαγονοκνημιαία Ταινία η οποία πρέπει να αναγνωριστεί. Αυτή συνήθως οφείλεται σε αδυναμία του Μέσου γλουτιαίου. Σε αυτή την περίπτωση ασκήσεις κινητικού ελέγχου πρέπει να εφαρμόζονται προς αντιμετώπιση της λανθασμένης αυτής κινητικής συμπεριφοράς.

  • Δυναμικό Βλαισό Γόνατο

Αποτελεί την πιο συχνή κατάσταση η οποία παρατηρείται στους δρομείς και αφορά την έσω στροφή που πραγματοποιείται σε όλο το κάτω άκρο με βασική αιτία την αδυναμία του μεγάλου γλουτιαίου. Η αξιολόγηση γίνεται με την εκτέλεση τρεξίματος πάνω στον διάδρομο και την καταγραφή θέσεων και γωνιών που δημιουργούνται κατά το δρομικό κομμάτι.

  • Προπονητικές μεταβολές

Αποκατάσταση του Συνδρόμου Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Η αποκατάσταση του συνδρόμου στο Κέντρο πραγματοποιείται με 3 Φάσεις οι οποίες θα φέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην οριστική διαχείριση του συνδρόμου.

ΦΑΣΗ 1η: Σε αυτή τη φάση όπου είναι η αρχική μετά την αξιολόγηση και εύρεση των παραγόντων πρόκλησης του συνδρόμου αφορά την εφαρμογή φυσικών μέσων και τεχνικών για την μείωση του πόνου & της φλεγμονής και την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών. Για τον λόγο αυτό στην φάση αυτή χρησιμοποιούνται:

Η Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 όπου με το υψηλής έντασης (2 Tesla) μαγνητικό πεδίο είναι η καταλληλότερη θεραπεία για την μείωση της φλεγμονής και την μετακίνηση των υγρών από την περιοχή.

Το Shock Wave EMS Swiss DolorClast Master Touch με στόχο την άμεση αναλγησία κατά μήκος της λαγονοκνημιαίας ταινίας και την κυτταρική ανάπλαση και νεοαγγείωση της περιοχής.

Το Indiba activ προκαλώντας μια σταθερή εν τω βάθη βιοδιέγερση στους ιστους και επιταχύνοντας στα 448KHz την επούλωση του τραυματισμoύ.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 4: Εφαρμογή Indiba activ και Ξηρά βελόνα σε Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

 

Ο Βελονισμός με την τεχνική της Ξηράς Βελόνας (Dry needling) στην πορεία του Τείνων την πλατεία περιτονία μυός για την απελευθέρωση των ενεργών Trigger points της περιοχής.

Τεχνικές Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης και Manual Therapy για την χαλάρωση των υπό τάση μυών της περιοχής και κινητοποίηση της άρθρωσης του ισχίου

Η Παγοθεραπεία με διαβαθμισμένη Συμπίεση Game Ready έρχεται να πλαισιώσει το τέλος της συνεδρίας προσδίδοντας άμεση αποθεραπεία με σκοπό την αναλγησία και την μείωση της φλεγμονής.

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 5: Game Ready παγοθεραπεία με διαβαθμισμένη συμπίεση

ΦΑΣΗ 2η: Σε αυτή τη φάση ανήκει το κομβικό κομμάτι του προγράμματος των ασκήσεων αποκατάστασης που πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί το Σύνδρομο της Λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Η προοδευτική και ορθή θεραπευτική άσκηση θα οδηγήσει στην πλήρη επάνοδο και αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο αποφυγής επανεμφάνισης του συνδρόμου και δεν πρέπει να παραλείπεται από κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης ακόμη και αν τα συμπτώματα έχουν πάψει εντελώς από την Φάση 1 της αποκατάστασης

Οι ασκήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από την Φάση 1η προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση που καλείται “Stress shielded” όπου η Φόρτιση είναι μικρότερη από την Ικανότητα για φόρτιση με αρνητικές συνέπειες για την αποκατάσταση.

Αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι σε κάθε τραυματισμό όπως και εδώ το πρόγραμμα των ασκήσεων πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να ακολουθεί τα σύγχρονα πορίσματα της έρευνας. Εάν δεν ακολουθηθεί με την σωστή βάση τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα. Παρακάτω αναλύονται σε γενικές γραμμές τα σύγχρονα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούμε σαν πλάνο της θεραπευτικής άσκησης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της έρευνας:

Στάδιο 1: (Pain Dominant Phase)

– Διακοπή ή μείωση τρεξίματος

– Διάδρομος ανηφορικός περπάτημα ή ποδήλατο με χαμηλή σέλα

– Ενδυνάμωση Απαγωγών ισχίου

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Οδηγός Αποκατάστασης
Εικόνα 6: Ασκήσεις ενδυνάμωσης 1ου σταδίου, απαγωγών ισχίου

Στάδιο 2: (Load Dominant Phase, όταν είναι ικανός να κατέβει τα σκαλιά χωρίς πόνο)

  • Heavy and Slow Resistance Training (HSRT)
  • Συνέχεια Βάδισης σε ανηφορικό Διάδρομο

Στάδιο 3:

  • Πλειομετρικές Ασκήσεις (Plyometrics)
  • Συνέχεια του HSRT
  • Συνέχεια Βάδισης σε ανηφορικό Διάδρομο

Στάδιο 4:

  • Επιστροφή στο επίπεδο τρεξίματος σταδιακά
  • Συνέχεια του HSRT
  • Σταδιακή κατάργηση των plyometrics

Στάδιο 5:

  • Σταδιακή επιστροφή τρεξίματος σε κατηφόρα (downhill) και σε trail running
  • Συνέχεια του HSRT

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης διάρκειας περίπου 4 εβδομάδων ο αθλούμενος επιστρέφει στις προπονήσεις του, είτε συνεχίζοντας και προοδευτικά αυξάνοντας το ασκησιολόγιο του με τον γυμναστή του, τον προπονητή του είτε μόνος του .

*Οι φωτογραφίες όλες είναι από προσωπικό αρχείο του Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physioclock

Λαγονοκνημιαία Ταινία

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας, Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας Λάρισα, Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας Τρίκαλα, Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Καρδίτσα, Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας Βόλος, Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας Θεσσαλία, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 Λάρισα, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 Τρίκαλα, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 Καρδίτσα, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 Βόλος, Διαμαγνητική Αντλία CTU MEGA 20 Θεσσαλία, Πελματογράφημα, Πελματογράφημα Λάρισα, Πελματογράφημα Τρίκαλα, Πελματογράφημα Καρδίτσα, Πελματογράφημα Βόλος, Πελματογράφημα Θεσσαλία, Πελματογράφος, Πελματογράφος Λάρισα, Πελματογράφος Τρίκαλα, Πελματογράφος Καρδίτσα, Πελματογράφος Βόλος, Πελματογράφος Θεσσαλία, Βελονισμός, Βελονισμός Λάρισα, Βελονισμός Τρίκαλα, Βελονισμός Βόλος, Βελονισμός Καρδίτσα, Βελονισμός Θεσσαλία, Πλατυποδία, Πλατυποδία λάρισα, Πλατυποδία βόλος, Πλατυποδία τρίκαλα, Πλατυποδία καρδίτσα, Πλατυποδία θεσσαλία, Λαγονοκνημιαία Ταινία, Λαγονοκνημιαία Ταινία λάρισα, Λαγονοκνημιαία Ταινία βόλος, Λαγονοκνημιαία Ταινία τρίκαλα, Λαγονοκνημιαία Ταινία καρδίτσα, Λαγονοκνημιαία Ταινία θεσσαλία, Ορθοπεδικοί πάτοι, Ορθοπεδικοί πάτοι λάρισα, Ορθοπεδικοί πάτοι βόλος, Ορθοπεδικοί πάτοι τρίκαλα, Ορθοπεδικοί πάτοι καρδίτσα, Ορθοπεδικοί πάτοι θεσσαλία

ορθοπεδικοί πάτοι λάρισα

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη.